Ciasteczka! Uwaga! Używamy ciasteczek. Korzystanie ze strony stacjamuzeum.pl oznacza, że zgadzasz się na ich używanie. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności

Ok, zamknij

Podczas tegorocznych ferii zimowych Stacja Muzeum, wraz z E. Wedel, przygotowała dla zwiedzających wyjątkowo słodką atrakcję. Jest nią Czekoladowa Makieta Kolejowa, wykonana przez jednego z najlepszych polskich cukierników, Maestra Czekolady E. Wedel – Janusza Profusa.

Fot. Marcin Brzomiński

Makieta została zbudowana z ok. 500 kg czekolady i zajmuje powierzchnię ok. 12 metrów kwadratowych. Łączna długość torów to ok. 30 metrów. Na makiecie są odwzorowane góry porośnięte lasem, tunel kolejowy, dworzec, parowozownia z warsztatem, przejazd kolejowy, zwrotnice i samochody. Najważniejszym elementem makiety jest jeżdżąca kolejka, składająca się z parowozu BR 80 oraz wagonów towarowych, cysterny, węglarki i platformy. Wszystkie elementy wykonane są z dużą precyzją i dbałością o detale.

Oprócz samej makiety będzie można również zobaczyć 4 czekoladowe rzeźby: psa Irysa, sokoła, sukienkę Azteków i złote rybki.

CzekoladowaMakietaKolejowa